Haluatko säilyttää parisuhteen hyvänä läpi pikkulapsiarjen? Vältä tätä

Väsyneenä saattaa ärsyttää kaupan kassan iloinen hymy, kirjastotädin hyvää tarkoittava oven avaus tai ihan vain joku muu säälittävän pieni asia josta normaalisti ei olisi moksiskaan.

Tiedätkö sen tunteen kun superväsyneenä kaikki vähän ärsyttää? Anoppi, joka soittaa kyselläkseen kuulumisia, maitopurkki jonka pohjalla on enää liru, rullalla oleva keittiön matto tai kumppani, joka mussuttaa leipää liian äänekkäästi! Väsyneenä saattaa ärsyttää kaupan kassan iloinen hymy, kirjastotädin hyvää tarkoittava oven avaus tai ihan vain joku muu säälittävän pieni asia josta normaalisti ei olisi moksiskaan.

Väsymys tekee tepposia mielen ja kropan lisäksi myös siihen, miten puhumme toisille ihmisille. Etenkin kotona kumppanillemme, jolle uskallamme usein olla aidosti sitä, miltä sillä hetkellä tuntuu.

Kotona tiuskiminen ja ärhentely on tuhoisaa suhteelle. Lapsiperheen vanhemmat purkavat väsymystä omaan kumppaniin herkästi. Esimerkiksi hyvää tarkoittavaan kysymykseen ”millainen päivä oli, kulta?” saattaa väsynyt vastata tyyliin ”no, mitäpä luulisit, pissaa, kakkaa, tissiä ja sotkua, kait sä sen tiedät, dorka”. Tai normaalin kohteliaan pyytämisen sijaan käskytetään : ”hae se vaippa nyt äkkiä” tai ”eksää tajua tuosta huudosta antaa sitä maitoa” tai ”voitko v…ttu avata sen oven nytte”.

Väestöliitto julkaisi hiljattain artikkelin, jossa Amerikkalainen psykologian emeritusprofessori John Gottman on tunnistanut neljä puhetapaa, jotka ovat erityisen tuhoisia suhteelle:

” Varsinkin pikkulapsivaihe voi olla monelle parille raskas. Kun omien tarpeiden tyydyttäminen jää vähälle ja väsymys painaa, alkaa niin sanottu pettymysten pankki herkästi kasvaa.”

Artikkelissa Gottman on listannut neljä tuhoisaa tapaa seuraavasti:

1) Kriittisyys – pitkään kielteisenä jatkuneen puhetavan seuraus. Toista syyttää kaikesta.

2) Halveksunta – eli sarkasmi, kyynisyys, vihamielinen puhetapa joka johtaa suojautumiseen.

3) Suojautuminen – kukaan ei pysty eikä jaksa vastaanottaa kauaa ikävää puhetapaa.

4) Muurin rakentaminen – suojautumista varmistamaan ihminen rakentaa muurin ettei ikävä puhetyyli satuttaisi liikaa.

Voit lukea koko artikkelin

  • täältäPuhetyyli ja kommunikaatio on sieltä helpoimmasta päästä parisuhteen hoitamisen listalta. Sen muuttamiseen ei tarvita aikaa eikä rahaa. Muuttuessaan se luo aivan uudenlaisen ilmapiirin, lisää läheisyyttä ja yhteenkuuluvuutta, tuo koko kodin hengen positiivisemmaksi, mukavammaksi ja helpommaksi hengittää. Siihen todellakin kannattaa panostaa.

    Voit aloittaa sillä, että tiedostat asian

    Helppo tapa aloittaa muutos on yksinkertaisesti kiinnittämällä siihen huomio. Sitä ei tarvitsekaan yrittää muuttaa kertaheitolla, vaan pikkuhiljaa, rauhassa. Kun oman puhetyylin huomioi, voi olla, että se alkaa automaattisesti muuttua. Aiempi kirjoitukseni ”motkopurkista” voi olla myös hauska tapa lähteä kokeilemaan miltä kommunikaation muutos arjessa tuntuu.
    Parisuhdetta kannattaa hoitaa ja vaalia, etenkin pikkulapsiarjessa. Vahva suhde ja hyvä kumppanuus läpi pikkulapsiajan auttaa teitä molempia jaksamaan nämä ihanat, elämänmakuiset ruuhkavuodet.
    Rakkaus on pieniä tekoja. Pienillä teoilla on suuria merkityksiä!

“In eu ultricies lacus. Phasellus non ante nec neque imperdiet congue. Donec sed lectus eu mi tincidunt rhoncus non a metus. In hac habitasse platea dictumst”

Nam lorem mauris, scelerisque nec iaculis id, dignissim a tortor. Quisque in arcu in tellus facilisis venenatis vitae finibus tortor. Nullam vestibulum venenatis auctor. Suspendisse potenti. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Quisque id consequat tortor. Sed et commodo diam. Curabitur bibendum nunc ut finibus tempus. Aenean eu dui sed eros maximus vulputate. Praesent vitae ullamcorper nibh. Donec bibendum, odio ut aliquam faucibus, ipsum felis blandit dolor, in dignissim.

Praesent posuere ante

Ut vitae lobortis magna, id viverra orci. In eget scelerisque nibh, nec suscipit lacus. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Aliquam pulvinar ipsum augue, tempor luctus felis malesuada venenatis. Vestibulum sit amet imperdiet risus. Etiam eget vehicula metus, ac vehicula libero. Aliquam et viverra urna. Vivamus elementum porta lectus.

2018-02-11T14:36:55+00:0012.09.2015|Yleinen|0 Kommenttia

Kirjoittajalta

Jätä kommentti