Olen viime syksyn ja tämän kevään opiskellut Rakentavaa Vuorovaikutusta Savanna Connexions Oy:n koulutuksessa. Se on lähes vuoden kestävä koulutus joka kattaa hirmu määrän asioita liittyen vuorovaikutukseen itsensä – sekä toisten kanssa. Se perustuu maailmalla paremmin tunnettuun NVC-menetelmään. Siellä opiskellaan mm. tunteita ja tarpeita, yhteyttä itseen, rehellistä itseilmaisua, pyyntöjen esittämistä,  havaintojen ja tulkintojen eroa ja vaikka mitä muuta! Koulu on ollut äärettömän antoisa ja rikastuttava kokemus. Olen oppinut siellä niin paljon, että en osaa sitä yhteen blogitekstiin kirjoittaa.  Aion pilkkoa tuota kokemustani useampaan kirjoitukseen ja aloitan aiheella, mikä oli minulle ja parisuhteelleni kaikista suurin oivallus.  Se oli havaintojen ja tulkintojen ero.

Mitä videokamera tallentaisi?

Mikä on havainto ja mikä on tulkinta? Tiedätkö eron? Minä en tiennyt. Tai  ehkä tiesin, mutta en tunnistanut sitä hyvin. Havainto ei sisällä ajatuksia tilanteesta, ei omia käsityksiä tai mielipiteitä siitä vaan se on puhdas havainto siitä, mitä tapahtuu. Parhaiten sitä kuvaa lause ”mitä videokamera tallentaisi?”. Videokamera ei nimittäin tallenna ajatuksia eikä käsityksiä saati mielipiteitä. Ajatellaan vaikkapa, että musta kissa juoksee tien yli. Saatan välittömästi ja huomaamattani tulkita ”ihana musta kissa, se on varmasti iloinen kun saa juoksennella vapaana ja pyydystää hiiriä”. Joku toinen saattaisi saman nähtyään tulkita ”Voi kissa rukkaa, miksi se juoksee vapaana, se on varmaan hylätty ja nälissään”. Samaan aikaan videokamera tallentaisi ”Musta kissa juoksee tien yli.” piste.

Miten tämä heijastuu parisuhteeseen? Ihan järisyttävän paljon.  Esimerkiksi ajatellaan vaikkapa tilannetta, että ”puoliso ei ole tullut kotiin töistä vaikka kello on jo 17.00”. Tämä lause on havainto ja melkeinpä välittömästi siitä hyvin usein seuraa tulkintaa: ”missä se viipyy, onko sattunut jotain, varmaan kolari”. Tai puoliso sanoo ”naapurin Kallen vaimo oli lenkillä”, mikä on havainto ja josta voi seurata jonkinlainen sisäinen tai ääneen sanottu tulkinta vaikkapa, että ”Kallen vaimo on siis parempi ku mä, oon kai surkea rääpäle kun en lenkkeile”- joka siis on tulkintaa. Tai vaikkapa puoliso sanoo ”jalkani ovat turvonneet”, mikä on havainto, josta oma tulkinta voi olla esimerkiksi, että ”taas se kinuaa jalkahierontaa”.

Tietenkin tulkinnat voivat lopulta olla oikeita. Voimme ensin tehdä havainnon, sitten tulkita sitä ja lopulta saada varmistuksen oliko tulkinta totta. Mutta niin kauan, kun emme saa varmistusta, se on tulkinta. Ja niin kauan, kuin se on tulkintaa, se on vain itse kunkin  päässä olevaa tulkintaa.

Havaintojen ja tulkintojen erottaminen auttaa arkielämän jokaisessa ihmissuhteessa, todella paljon se auttaa esimerkiksi työelämässä ja neuvottelutilanteissa. Erityisen tärkeä rooli niiden erottamisella on parisuhteen ristiriitoja ratkottaessa. Kun ristiriitatilanteessa pystyy pitäytymään siinä ja vain siinä, mitä on tapahtunut ja mistä ristiriita kumpuaa, sen selvittäminen ja yhteistyön aloittaminen on paljon helpompaa.

Haluatko harjoitella?

Voit aloittaa harjoittelun havaintojen ja tulkinnan erottamisesta jostakin arkielämän tilanteista. Tee esimerkiksi havainto kotimatkalla vaikkapa katua ylittävästä henkilöstä tai ohiajavasta autosta ja mieti, miten tulkitset tilannetta? Millaisia ajatuksia päähäsi pulpahtaa? Tulkitsitko autoilijan ärtyneeksi äkäpussiksi? Katua ylittävän henkilön onnelliseksi perheenäidiksi? Skeittaripojan ilkivaltaiseksi esiteiniksi? Sitten voit erotella nuo ajatukset mielestäsi pois ja katsoa tilannetta videokameran läpi. Mitä kamera sinulle tilanteesta näyttää?

Saatat piankin huomata helpotusta ja rauhaa jo pelkästään tämän oivaltamisesta. Se saattaa auttaa mm. tunteiden tasapainottumisessa kun ohikiitävä maailma ei tarjoilekaan päähäsi jatkuvasti uusia ajatuksia. Tai jos tarjoilee, voit ymmärtää niiden olevan vain tulkintaa ja valita haluatko kiinnittää niihin huomiota. Sitten asioita voikin katsella tyynen rauhallisesti videokameran läpi. Ja päättää sitten minkä asioiden valitsee vaikuttavan elämään.

 

RVO:sta näet lisää www.savannaconnexions.fi nettisivuilta ja NVC-menetelmästä www.cnvc.org sivuilta.

-Anneli