Tunnelukot kehittyvät lapsuutemme aikana haitallisista kokemuksista.  Aikuisiässä tunnelukot tulevat näkyviksi ja vahvistuvat erilaisten elämäntapahtumien johdosta, kuten esimerkiksi rakastumisen myötä.  Kun puhumme, että me ihmiset olemme peilejä toisillemme, se nimenomaan näyttäytyy tunnelukon muodossa. Parisuhde on ihmissuhde, jossa tunnelukot aktivoituvat niin hyvässä kuin pahassakin.

Muuri, joka estää rakastavan ihmissuhteen kokemisen?

Tärkeät ihmissuhteet aktivoivat lukkosi ja saavat ne tulemaan näkyviksi, koska sisäinen hälytysjärjestelmä, jonka olet lapsuudessa omaksunut,  loksahtaa päälle. Ongelma syntyy siitä, että et ole enää lapsi ja lapsen selviytymiskeinot, jotka olivat tarpeen silloin, eivät päde enää. Tilanne ei ole sama, et ole avuton lapsi vaan aikuinen, jolla on valinnan mahdollisuus.

Tunnelukon syntyyn ja ilmenemistapaan vaikuttaa jokaisen oma perustemperamentti. Kahdelle eri ihmiselle samankaltainen negatiivinen kokemus synnyttää erilaisen selviytymiskeinon. Voi myös olla, että toiselle ei synny tunnelukkoa ollenkaan.

Mitä tunnelukko saa aikaan?

Tunnelukko aiheuttaa sen, että tavalla taikka toisella toistat elämässäsi lapsuudesta tuttua tunne maailmaa.

Lue lisää: Toistuvasti eroon päättyvät ihmissuhteet voivat johtua hylkäämisen tunnelukosta

Kolme selviytymiskeinoa

Tunnelukkojen aiheuttamia selviytymiskeinoja on todennettu kolme erilaista: antautuminen, välttäminen ja ylikompensointi.

Antautuja

Hylkäämisen tunnelukolle antautujan todennäköisimmät puolisot ovat usein

  • varattuja
  • arvaamattomia
  • eivät ole halukkaita sitoutumaan

Myös muihin läheisiin ihmissuhteisiin, kuten ystävyys tai oman lapsen kasvattamiseen, saattaa liittyä arvaamattomuutta.

Välttelevä

Hylkäämisen tunnelukkoa välttelevän selviytymiskeinoja ovat usein valita eläminen ilman kumppania. Hylkäämisen pelosta ihminen ei yritäkään hakeutua läheisiin suhteisiin jolloin  hylkäämisen tunnelukko ei pääse aktivoitumaan eikä pelonsekaisia tunteita tarvitse kestää.

Ylikompensointi

Hylkäämisen tunnelukkoa ylikompensoiva henkilö ylireagoi jatkuvasti pieneenkin eroon, hän on hyökkäävä, epäilevä ja toisaalta ripustautuu kumppaniinsa. Näillä keinoilla hän työntää itse toista kauemmas kontrolloimalla kaikkea tekemistä.

Jokaiselle ”valikoituu”  se tapa selvitä tunnelukon aiheuttamasta ahdistuksesta, mikä on itselle ollut luontainen selviytymiskeino lapsena hylätyksi tulemisen tilanteessa tai mikä on omalle persoonalle sopivin ratkaisu.

Tiedostaminen on avain tunnelukon avaamiseen

Kuitenkin ainoa keino päästä irti tästä tunnelukosta on tiedostaa, että se on osa itseä ja tutkia sen syntymiseen johtaneita syitä ja tapahtumia. Kun tunnelukkoa alkaa aktiivisesti hoitaa, sisällä oleva pieni hylätty lapsi saa jälleen rakkautta ja tunnelukko hellittää.

Tämän jälkeen aikuinen sinussa voi ottaa tilanteen haltuun ja ymmärtää, että ei ole kyse samasta asiasta kuin lapsena. Aikuisena voit valita seurasi ja voit valita luotettavia ja välittäviä ihmisiä ympärillesi, kun vain annat itsellesi luvan luottaa.

Skeematerapiassa ajatellaan, että meissä elää aina sisäistettynä se pieni lapsi sekä vanhempiemme äänet. Lapsi ja sisäistetty vanhempi käyvät jatkuvaa keskustelua siitä, miten asioihin suhtaudutaan.

Sisäistetty vanhempi puhuu yleensä sen oikean vanhemman äänellä ja tavalla jota kuulit lapsena. Joskus se voi olla myös joku muu ihminen kuka on vaikuttanut voimakkaasti lapsuudessamme.

Millaista elämäsi on tällä hetkellä?

Jos lapsuutesi oli tasapainoista ja onnellista, sisälläsi elää tyydyttynyt lapsi jolla ei ole täyttämättömiä tarpeita, joten vastuullinen aikuinen sinussa on elämässäsi pääroolissa.

Olet todennäköisesti tyytyväinen elämääsi ja osaat tavoitella itsellesi tärkeitä asioita rohkeasti ja ennakkoluulottomasti. Sinulla ei ole siinä tapauksessa sisäisiä lukkoja, jotka väheksyvät tai epäilevät kykyjäsi tai arvoasi taikka kuiskivat korvaasi, että kaikki ihmiset pettävät tai jättävät.

Jos taas jossain vaiheessa lapsuuttasi koit toistuvasti olevasi hylätty ja näkymätön tavalla taikka toisella tai koit kaltoin kohtelua tai vähättelyä, sisälläsi oleva lapsi kokee niitä tunteita edelleen.

Kun tilanne on sopiva, lapsen suojakäyttäytyminen, joka on lukkiutunut sisään, aktivoituu ja siitä seuraa, että emme käyttäydy tilanteessa aikuisen tavoin, vaan sisäinen lapsemme ottaa roolin ja käyttäydymme lapsen tavoin.

Tämän artikkelin tarkoituksena on avata sinulle hylkäämisen tunnelukon verhoa. Jos et ole tietoinen olemassa olevasta tunnelukoista, olet saattanut huomata, että käyttäydyt ”lapsen tavoin” tietyissä tilanteissa.

Haluan sinun tietävän, että kyseessä on lapsena oppimasi selviytymiskeino, jota et enää tarvitse. Sisäinen lapsesi ei muidenkaan lasten tavoin ole väärässä, se on vain nälkäinen sitä kohtaan mitä vaille on jäänyt.

Kun tunnistat hylkäämisen tunnelukon itsessäsi, olet jo matkalla kohti itseymmärrystä ja alat pikkuhiljaa murtaa muuria, joka kätkee sisäänsä sen todellisen sinän, jolla on paljon annettavaa ja paljon saatavaa elämältä.

Katso tästä Avaamon kesätarjous.

Tunnelukkoterapeutti, Anneli Pohjola / www.avaamoterapia.fi