On vanhemmuuden vahvuutta hakea apua ajoissa

Hyvä ystäväni, Love365:n yhteistyökumppani ja luentoja kanssani vetävä Heidi Hammarberg on Suomen ensimmäisiä RAPEVA-ammattilaisia. Kun hän lähti kouluttautumaan, Suomessa ei kukaan ollut kouluttautunut vastaavanlaiseksi aiemmin..

Kun hän valmistui, hän yllättyi hurjasta kysynnästä!

Halusin kertoa uudesta palvelusta perheille myös täällä blogissani sekä yhteistyömme takia, että palvelun uutuuden takia. Heidin tarjoamaa palvelua pystyy hyvin käyttämään kaikki perheet sillä se on ns.matalan kynnyksen palvelu. Istuimme eräänä iltana Helsingin keskustan kahvilassa Heidin kanssa. Minä esitin kysymyksiä ja Heidi vastasi. Tässä teille tietoa RAPEVA:sta ja Heidin palvelusta johon muuten itse olen aivan lovena!

Heidi Hammarberg / PERHEIlona

Olet Suomen ensimmäisiä RAPEVA-ammattilaisia (Ratkaisukeskeinen PerheValmentaja). Kuka koulutuksen järjesti, kauanko se kesti ja mitä asioita koulutuksessa opetettiin?

Kävin Rapeva koulutuksen Päijät-hämeen kesäyliopistolla Lahdessa (KirsiConsulting Oy). Se on laajuudeltaan 15 op. Pohjakoulutukseksi vaaditaan 2. asteen sosiaali-, ja terveys tai kasvatusalan tutkinto. Itselläni se on lähihoitaja( lasten- ja nuorten koulutusohjelma.) Näiden tutkintojen lisäksi olen suorittanut avoimessa yliopistossa terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä opintoja ja nyt psykologian perusopinnot siellä syksystä. Olen myös vauvahieronnan ohjaaja sekä DOULA-synnytystukihenkilönä toiminut ensi-ja turvakodilla.RAPEVA® -koulutuksessa opin mm. havainnoimaan perheen tarpeita, tuomaan heidän onnistumisia näkyväksi, kohtaamaan ja kuuntelemaan heitä. Opettelin kuinka olla tasavertainen perheen kanssa, ja kuinka kunnioittaa perheen asiantuntijuutta ja arvoja. Opin toimimaan laaja-alaisesti niin, että huomioin perheiden moninaiset osa-alueet. Opin sitä, kuinka perheen rinnalla kuljetaan yhdessä perheen kanssa.

Usein perheiden arki on selviytymistä

Millaisia asioita valmennat perheille?

Jokaisessa perheessä on ne omat haasteensa. Tällä hetkellä on ero- ja uusperheitä. Ollaan joko miettimässä eroa, mutta vielä haetaan mahdollisuuksia selviytyä tai ollaan jo uusperhe-elämässä, mutta ei saada hommaa toimimaan. Arki on selviytymistä.Olen auttamassa uuteen alkuun eron jälkeen, kun arki jääkin yksin hoidettavaksi. Miten saadaan arjen palikat järjestykseen niin, että arki sujuu.Joissakin perheissä lapsi oireilee eikä tiedetä miksi. Kartoitetaan tilanne ja selvitellään mitä pitää tehdä. Mietitään yhdessä välineitä kuinka helpottaa vaikkapa uhma- tai teini-iässä painivia lapsia ja aikuisia jaksamaan. Ohjaan tarvittaessa eteenpäin ja autan perhettä tässä tilanteessa kaikin tavoin. Voin olla mukana eri tahojen kanssa yhteistyössä esim. perheneuvolan, päiväkodin ja koulun kanssa käytävissä palavereissa, jos omat voimat vanhemmilla alkaa loppua.Valmennukseen voi tulla myös vain yksi perheen jäsenistä, jolloin käydään läpi asioita.

Millaisia asioita sinulta useimmiten kysytään?

Usein kysytään millä ruuhkavuosista selviää hengissä! Kyllä selviää, kun peruspalikat on kunnossa. Perhe-elämä on mielestäni rankin laji, mutta myös antoisin. Ruuhkavuosissa pitää muistaa, että se on hetkellistä eikä ikuinen tila. Ruuhkan määrään voi hyvin paljon vaikuttaa omilla valinnoilla.

Perhevalmennuksesta osa perheiden elämää!

Ketkä voivat ostaa palveluasi?

Palveluani voi ostaa ihan jokainen perhe! Perhevalmennus on matalan kynnyksen palvelu, johon ei tarvita lähetteitä. Toivonkin, että perheet ajoissa hakisivat apua, jos tuntuu, että arki on raskasta. Usein odotetaan niin pitkään, että ollaan ihan lopussa jolloin tarvitaan useampia tukitoimia perheelle. Ajoissa haettu apu säästää suuremmilta ongelmilta, kun päästään ajoissa käsiksi ongelmiin. Haaveeni onkin, että perhevalmennuksesta tulisi luonteva osa perheiden elämää tarvittaessa. Ihmiset hoitavat itseään hammaslääkärillä, hierojalla, kosmetologilla jne. Perhettä ja sen hyvinvointia hoidetaan perhevalmennuksella. Jos niskat on jumissa helposti mennään hierojalle, mutta jos perhe on jumissa niin avun hakemista lykätään kunnes joku oireilee niin ettei enää selvitä. Miksi?

Toimitko koko Suomessa ja voiko palveluitasi ostaa etänä?

Toimin Vaasassa ja Helsingissä. Valmennuksia voi tehdä osittain etänä, mutta tapaan myös henkilökohtaisesti. On mahdotonta kartoittaa perheen tilannetta, jos esim. lapset oireilee enkä olisi paikalla lukemassa tilannetta, perheen dynamiikkaa, non-verbaalista viestintää ym. Lapsen kanssa työskentely vaatii läsnäolon.

Pienet teot pitävät pinnalla arjen kovimmissakin myrskyissä

Mitä neuvoisit sellaiselle perheelle jossa on pieni/useita pieniä lapsia ja jossa halutaan parisuhteeseen jotain lisää?

Toivoisin ja ohjaisin perheitä, joissa on pieniä lapsia panostamaan arjen toimivuuteen ja tarttumaan kaikkeen tarjolla olevaan apuun, jotta voimavaroja jää parisuhteellekin. Kaikista tärkein on yhteinen aika yhdessä puolison kanssa. Se voi olla vaikeaa järjestää, mutta sen järjestämiseen kannattaa käyttää vaivaa, aikaa, rahaa ja tahtoa. Hyödyntäkää sukulaisia, opiskelijoita, yhdistysten lastenhoitoa, kummeja, ystäviä, varamummo- ja mieskavereita jne. Tiedän, että raha voi olla tiukassa tai sukulaiset kaukana, mutta on vaihtoehtoja, kun vaan selvitellään. Pienet asiat ja teot arjen keskellä pitävät pinnalla kovissakin myrskyissä. Rakkauskalenteri on todella hyvä väline arkeen! Helppo hankkia, edullinen ja kynnys tarttua tehtäviin on matala.

Eroaako uusperheen parisuhde mielestäsi jotenkin ns. ydinperheen parisuhteesta?

Uusperheen parisuhde eroaa ydinperheen parisuhteesta merkittävästi siltä osin, että entiset puolisot pysyvät matkassa mukana lasten asioiden tiimoilta. Vaaditaan kärsivällisyyttä ja luottamusta varsinkin alussa, kun kaikki opettelevat uutta tilannetta. Se tuo parisuhteeseen kuormaa, jota muilla ei ole.Työni puolesta olen huomannut, että uusperhe saattaa jakautua biologisten linjojen mukaan, mikä aiheuttaa tunnekuormaa parisuhteeseen.

On vanhemmuuden vahvuutta hakea apua ajoissa!

Miten keskeisenä pidät vanhempien parisuhdetta ja sen hoitamista kun valmennat perheen arjen toimivuutta? Mitä haluaisit sanoa pienten lasten vanhemmille?

Toimiva parisuhde tuottaa lapselle turvallisen kasvualustan ja kodin, joten pidän todella tärkeänä työssäni ohjata ja tukea vanhempia parisuhteen hoitamiseen. Onnelliset vanhemmat puhaltavat yhteen hiileen, toimivat tiiminä ja heillä on voimia perheen hoitamiseen!Pienten lasten vanhemmille haluaisin sanoa, että on vanhemmuuden vahvuutta hakea apua ajoissa, jos arki tuntuu raskaalta!

Heidin yrityksen nimi on PERHEilona. Sen logossa on palloja, jotka kuvaavat helmiä. Koska Heidin mielestä jokainen ihminen on helmi. PERHEilonasta voit lukea lisää sen nettisivuilta, tai facebookista. Kannattaa tutustua!

2018-02-11T14:38:49+00:0012.09.2015|Yhteistyökumppanit, Yleinen|0 Kommenttia

Kirjoittajalta

Jätä kommentti