Sanonta kuuluu, että ei se kumppani vaihtamalla parane.

Ei niin, kumppani ei muutu miksikään vaihdoimmepa kuinka usein tahansa jos toistat samaa skeemavetoista kaavaa. Mutta voit oppia tuntemaan itsesi ja näin muuttaa kaavaa.

Kun opit tuntemaan itsesi esim. tunnelukkojasi tutkimalla todennäköisesti sen jälkeen valitset erilaisen kumppanin. Valinta ei olekaan enää skeemasi määrittämän tarpeen mukainen vaan omien todellisten arvojesi  mukainen. Tällöin näet oikeasti ihmisen ja hänen vaikutuksensa sinuun.

Kun skeema hallitsee tunnemaailmaasi niin todennäköisesti toistuvasti ajaudut jollain lailla samankaltaiseen suhteeseen eli kumppanin vaihtaminen ei lopulta muuta mitään, ajat vain harhakuvaa siitä, että joku toinen ihminen voi muuttaa elämäsi paremmaksi.

Tutkimalla ja tutustumalla omiin tunnelukkoihisi alat tunnistaa milloin skeema aktivoituu ja miten voit sitä tarkkailemalla päästä pois noidankehämäisistä valinnoista ja käyttäytymiskaavoista.

Ajattelen kyllä myös, että oman skeemansa tunnistamisen ja työstämisen kautta esim. hylkäämisen skeema, voi myös jo olemassa oleva liitto löytää uudenlaisen uoman, jossa ei enää olekaan katkeraa kamppailua tai pelkoa.

Voi olla, että alatkin huomata kumppanisi hyvät puolet ja hyväksyt hänet juuri sellaisena kuin hän on, mitä tietysti toivot omalle kohdallesikin.

Voit oivaltaa omien uskomustesi ja pelkojesi aiheuttaneen ison osan kärsimyksestä ja ristiriidoista suhteessanne.

Hylkäämisen skeeman vallassa voi olla, että valitset aina uudelleen kaltoin kohtelevan tai tunnekylmän taikka jopa varatun kumppanin.

Tai jos olet ollut onnekas olet tavannut mukavan ja rakastavan kumppanin mutta skeemasi aktivoituu niin, että alat itse sabotoimaan suhdetta.

 

Omien tunnelukkojen tutkiminen on kaikille meille hyödyllistä.

 

-Anneli Pohjola

 

 

Lataa ilmainen tunnelukkokartoitus tästä.

 

Hylkäämisen tunnelukkoverkkokurssi.

 

Tunnevajeen tunnelukkoverkkokurssi.