”Haluaisin varata ajan perhevalmennukseen..Meillä on perheessä tavallaan nyt kaksi perhettä..Ollaan jakauduttu kahtia..Parisuhdekin on poissa..Riidellään vaan. Voitko auttaa ?”

Kyllä voin. Sain puhelun perheen äidiltä, joka oli huolissaan ja onneton. Aika tyypillinenkin uusperheen tilanne joskin vain kärjistynyt siihen terävimpään kärkeen.

Biologiset vanhemmat puolustavat biologisia lapsiaan

Uusperheellä on seitsemän kehitysvaihetta ja yksi niistä on keskivaihe, jossa  vaarana on perheen jakautuminen biologisten linjojen mukaan. Tässä vaiheessa, jota kutsutaan myös rähinävaiheeksi, ovat rähinät aiheuttaneet sen, että biologiset vanhemmat puolustavat omia biologisia lapsiaan ja ehkä aluksi huomaamattakin jakaudutaan kahteen leiriin. Tässä perheessä tilanne oli mennyt niin pahaksi, että vanhemmat nukkuivat eri makuuhuoneissa omien lastensa kanssa. Vanhemmilla oli vaikeuksia kommunikoinnissa keskenään ja lapset aistivat tämän. Lapset hyödynsivät tilanteen sekoittamalla aikuisten välejä entisestään ja riitelemällä sisarpuolten kanssa. TÄYSRÄHINÄ!

Rakkaus toiseen oli vielä siellä – kaiken myllytyksen alla

Aloitimme purkamaan tilannetta niin, että pariskunta tuli työhuoneelleni. Molemmat kertoivat omasta näkökulmasta perheen tilanteen. Se oli aluksi vaikeaa, koska molemmat olivat puolustus- ja hyökkäysasemassa. Lopulta minä johdin keskustelua ja jaoin puheenvuoroja, jotta saatiin jotain aikaiseksi. Itkua, syyttelyä, puolustusta ja syyllistämistä. Mukaan vedettiin exät, anopit ja naapurit.

Seuraavalla kerralla pyysin vanhemmat erikseen luokseni. Molemmat saivat rauhassa kertoa oman versionsa. Molemmilta sain saman viestin: rakkaus toiseen oli vielä siellä kaiken myllytyksen alla toista kohtaan. Halu olla yhdessä, halu löytää toisen luo uudelleen. Halu saada uusperhe toimimaan ja luoda yksi oma yhteinen perhe. Se riitti minulle! Kääritään hihat ja ruvetaan hommiin! Kun kaksi ihmistä rakastaa toisiaan ja on tahtoa olla yhdessä niin silloin on löydettävä työkalut yhteiseen eloon. Joskus tarvitaan ulkopuolista apua niiden työkalujen löytämiseen ja käyttöohjeet niille. Minulta löytyy työkalupakista monenmoista ja käyttöohjeet käydään yhdessä läpi. Niin tämänkin perheen kanssa päästiin työskentelemään.

Lapset oireilevat kun on paha olla

Menin perheen kotiin. Koko perhe oli koolla ja kävimme läpi perheen tilannetta. Havainnoin, kuulostelin, kartoitin ja kyselin. Juttelin jokaisen lapsen kanssa erikseen.

Löysin perheestä koulukiusaamistapauksen, joka oli hukkunut rähinän alle. Otin yhteyttä lapsen kouluun. Kävin koululla palaverissa, jolla sain kuraattorin kanssa yhteistyön käyntiin ja lapselle tukitoimia sitä kautta. Tämä lapsi oli perheessä se, joka eniten oireili ja sai hässäkkää aikaiseksi perheessä. Lasta kiusattiin koulussa, hänellä oli paha olla, joten kotona hän päästeli pahaa oloa ulos. Tilanne saatiin hallintaan koululla ja lapsen oireilu tätä kautta vähemmälle.

Arjen palikat hallintaan – parisuhteen hoitamiselle aikaa

Vanhemmat kävivät luonani ja keskustelu sujui jo ilman, että minä jaoin puheenvuoroja. Perheen arki oli aikamoista kaaosta. Rakentelimme arjen palikoita niin, että arki sai raamit ja kaaosta saatiin poistettua. Usein parisuhteen ongelmien taustalta löytyy ihan käytännön asioiden järjestelemättömyyttä. Arki on kaaosta, kaikki väsyy ja alkaa oireilu. Parisuhdetta ei hoideta, kun ei ole aikaa eikä voimia. Raivasimme vanhempien kalenteriin aikaa yhteiselle olemiselle ja tekemiselle ilman lapsia. Annoin perheelle rakkauskalenterin, jossa on tehtäviä pariskunnalle. Sovimme, että yksi luukku kuukaudessa avataan ja toteutetaan.

Pienillä teoilla kohti yhteneväisyyden tunnetta

Annoin kotitehtävän koko perheelle, jossa he viikonloppuna tulevat huoneistaan ja kohtaavat perheen olohuoneessa ”retkellä.” Perhe yöpyy yhdessä samassa tilassa. Vanhemmat tekivät siskonpedin olohuoneen lattialle koko perheelle. Mukana eväskorit, joissa huomioitu jokaisen omat mieltymykset. Vanhemmat valitsivat elokuvan, joka sopi kaikille. Koko perhe nukkuu samassa tilassa yhdessä. Alku oli kaaosta. Lapset olivat ylikierroksilla ja aikuiset jännittyneitä. Vanhemmat kuitenkin halusivat tehdä töitä sen eteen, että saataisiin yhteinen oma perhe! Kolmannella kerralla jo sujui yhteinen retki. Lopulta saatiin perhe sulautettua yhteen ja vanhemmat löysivät takaisin yhteiseen makuuhuoneeseen. Lapsille tehtiin oma yhteinen unihuone, jossa kaikkien oli hyvä nukkua.

Tässä perheessä oli arjen palikat hukassa, aikuiset väsyivät, lapset oireilivat ja kaikki voivat huonosti. Perhevalmennus auttoi kokoamaan arjen palikat järjestykseen ja yhdessä perhe sai tarvitsemansa työkalut käyttöön. Toimiva uusperhe tarvitsee toimivan parisuhteen, ilman sitä ei ole perhettä.

Yksin ei tarvitse selvitä. Arjen ollessa selviytymistä on pysähdyttävä ja mietittävä mitä olisi tehtävissä, jotta arki olisi hyvää.

”Mikään ihmissuhde ei ole pelkkää auringonpaistetta, mutta kaksi ihmistä voi jakaa sateenvarjon ja selvitä myrskystä yhdessä.”

-Heidi-

 

*Perheeltä on kysytty lupa jutun julkaisemiseksi. Heidi tarjoaa matalan kynnyksen perhevalmennusta Perheilona yrityksensä kautta. Heidiin voi olla yhteyksissä Perheilonan facebook-sivujen kautta, tai sähköpostitse: [email protected]