Hanna Lehtonen kaipasi tukea ruuhkavuosien myllerryksessä ja huomasi pohtivansa kysymystä- miksi Suomessa ei ole olemassa vanhemmille suunnattua verkkosivustoa josta ruuhkavuosia elävät löytäisivät helposti apua? Tapasin Hannan ja sain kuulla inspiroivan tarinan, kuinka Tukea vanhemmille ry sai alkunsa. Lue tästä Hannan kirjoitus yhdistyksen synnystä!

 

 

Kaikki alkoi vajaat kymmenen vuotta sitten siitä, kun mietin – omien ruuhkavuosieni alkumetreillä – että miksi Suomessa ei ole olemassa vanhemmille suunnattua verkkosivustoa, joka kokoaisi yhteen kaikkien neuvoloiden yhteystiedot sekä samalla vähän muitakin vanhemmille suunnattuja verkon tukipalveluja ja apua tarjoavia puhelinnumeroita? Meillä on paljon ammattimaisia auttajatahoja, mutta kaikilla on omat verkkosivut ja kanavat – voisivatko ne olla kaikki samalla sivustolla? Tuolloin olin itse tuore äiti, joka kaipasi tietoa ja tukea, muttei sitä löytänyt ja osannut etsiä.

Tästä ydinajatuksesta on siis jo vuosia ja noin kolme vuotta sitten ideani sivustosta alkoi hahmottua ja konkretisoitua. Parin puhelun, muutaman selvityksen ja useiden työtuntien jälkeen syntyi www.tukeavanhemmille.fi -sivusto, joka siis kokoaa yhteen kaikkien Suomen neuvoloiden yhteystiedot sekä vanhemmille verkossa olevia vertaistukikanavia ja –numeroita sekä chatteja. Blogeissa jaetaan ammattilaistietoa sekä vanhemmuuden vertaistukitietoa.

Tänä päivänä sivuston jakamat jutut ja kuvat tavoittavat sosiaalisessa mediassa noin 80 000 henkilöä kuukaudessa. Yksittäisiä kävijöitä sivustolla on kuukaudessa noin 10 000 ja sivun katseluita noin 35 000. Blogijuttuja – vanhemmuuden vertaistuesta tai perheiden auttamisen ammattilaisten kynistä kirjoitettuna – luetaan tuhansia ja tuhansia kertoja kuukaudessa. Luvut ovat kertovat mielestäni sivuston tarpeellisuudesta. Matka on silti vasta alussa.

Sivuston blogeissa kirjoittaa itseni lisäksi kolme mahtavaa äitibloggaria – Suvi, Taru-Maaria ja Tiina – ja perheiden auttamisen ammattilaisten blogissa tehdään jatkuvaa yhteistyötä mm. Ensi- ja turvakotien liiton, ADHD-liiton, Leijonaemojen, Keskosvanhempien yhdistyksen, Parisuhdekeskuksen, Äidit irti masennuksesta ry:n ja Suomen Erityisherkkien kanssa.

Viime joulukuussa tästä yhden naisen ideasta ja verkkosivustosta kasvoi yhdistys, jonka  tarkoituksena on välittää Suomessa vanhemmuuden tukemiseen liittyvää tietoa ja kanavia sekä ylläpitää, tuottaa, kehittää ja koota verkkoportaaliinsa (www.tukeavanhemmille.fi) vanhemmuuden tukemiseen liittyvää sisältöä.

Matka on ollut huikea ja antoisa, mutta toiminta on silti vielä pientä ja uutta. Mihin olemmekaan menossa ja mitä saavutamme yhdessä? Yhdistyksen visio on kunnianhimoinen: ”Olemme yksi Suomen tunnetuimmista verkossa toimivista vanhemmuutta tukevista yhdistyksistä.”

Hanna Lehtonen

Tukeavanhemmille.fi -sivuston perustaja, päätoimittaja, bloggari sekä äiti, vaimo ja Väsynyt äiti – apua uupumukseen ja unettomuuteen kirjan kirjoittaja