Hylätyksi tulemisen pelko voi saada sinut toimimaan itseäsi vastaan.

Hylätyksi tulemisen pelko saa sinut käyttäytymään kuin lapsi, joka pelkää yksin jäämistä. Hylkäämisen pelko voi aiheuttaa elämääsi monenlaisia hankaluuksia, Voit olla riitaisa, vetäytyvä, yksinäinen, masentunut. Voi olla, että takerrut kumppaniisi kynsin hampain, taikka et ollenkaan antaudu läheiseen suhteeseen vaan jätät ennen kuin sinut jätetään.

 

Hylkäämisen tunnelukko ohjaa sinua hylkääviin suhteisiin.

 

Hylätyksi tulemisen pelko ei välttämättä näy yksistään parisuhteessa vaan voi olla, että olet
mustasukkainen myös ystävistä, työkavereista jne. Voit olla vihainen sisaruksille ja vanhemmille vaikka
et tavoita miksi. Hylkäämisen tunnelukko saa sinut usein joko toistuvasti valitsemaan hylkääviä kumppaneita, jotka eivät halua sitoutua taikka sabotoit oman pelkosi takia turvallistakin ihmissuhdetta.
Tunnelukko ei hellitä sillä, että yrität väkisin sen sivuuttaa.  Tunnelukko hellittää sillä, että opettelet tuntemaan sen ja tulemaan skeemasi kanssa ystäväksi.  Opettelet  huomaamaan sen toiminta-mekaniikan, jolloin et toimi tunnelukon ohjaaman vaan valitset arvoisesi tavan olla ja elää.

 
Tunnelukko on jotain, joka ohjaa elämääsi

Jos sinulla on hylkäämisen tunnelukko se voi ilmetä mm. loputtomana yksinäisyyden tunteena, jota et osaa muuten kuvailla kuin, että olet aivan yksin. Parisuhteesi ovat raastavia koska et voi saada tunnetta, että suhde kestää vaan elät jatkuvassa epävarmuuden tunteessa ja saatat ylireagoida lyhyeenkin eroon kumppanista kohtuuttoman rajusti.

Elämääsi hallitsee jatkuva menetyksen pelko ja varsinkin parisuhteissa se aiheuttaa suunnatonta kärsimystä tätä skeemaa kantavalle ihmiselle. Vaikka suhde olisi kuinka hyvä, eikä todellista syytä kumppanin menettämiseen ole, sinua piinaa jatkuva epäily siitä, että kumppani löytää ”paremman”.

Pelko hylätyksi tulemisesta on sietämätöntä

Hylätyksi tulemisen pelko voi saada sinut toimimaan niin, että työnnät kumppania loitommaksi jatkuvalla epäluulolla ja syyttelyllä. Lopulta saatat itse katkaista suhteen, ajatuksella ”koska on varma, että se joka tapauksessa loppuisi ja on parempi jättää kuin tulla jätetyksi”.

Kun hylkäämisen skeema aktivoituu esim. lyhyestäkin erosta kumppaniin, hylätty pieni lapsi sisälläsi ottaa vallan ja käytös on kirjaimellisesti lapsen käytöstä. Saatat kiukutella ja syytellä, huutaa ja itkeä että et selviä yksin ja miksi jätät minut taas.

Hylkäämisen tunnelukossa tyypillistä onkin ns. hylkäämisen kehä: ensin tulee paniikki, sitten suru ja kun kumppani palaa kotiin tulee viha. Ja taas mennään… 

Hylätyksi tulemisen pelko vaikeuttaa elämää monin tavoin ja ennen kaikkea parisuhteessa se on ongelmallinen. Voi olla, että et hakeudu ollenkaan läheisiin suhteisiin tai toimit itse ”hylkäät ennen kuin sinut hylätään” periaatteella.

Onneksi tunnelukkojen lukitsemasta tunnemaailmasta on mahdollista vapautua.

-Anneli Pohjola

Katso tunnelukoista ja tunnelukkokursseista lisää Annelin yrityksen sivuilta www.avaamoterapia.fi