Olen nyt törmännyt työssäni ilmiöön, jossa pariskunnat asuvat eri asunnoissa, mutta ovat parisuhteessa. Olen alkanut tutkia tätä asumis- ja perhemuotoa. Osa näistä perheistä ovat uusperheitä, joissa ei ole saatu arkea toiminaan syystä tai toisesta. Usein taustalla on lapsen reagointi uuteen kumppaniin ja päin vastoin, ei saada yhteiseloa toimimaan. Perhe on päätynyt ratkaisuun, jossa molemmilla on oma asunto ja aikaa vietetään yhdessä, kun sille on mahdollisuus.

Osa tapauksissa perustuu siihen, että parisuhde toimii paremmin, kun molemmilla on aikaa ja tilaa itselleen.

Joissakin tapauksissa lapset ovat jo maailmalla ja vanhemmilla on kaksi asuntoa. Välillä molemmat ovat omissa asunnoissaan ja välillä yhdessä.

Osassa lapsiperheistä ollaan eletty näin jo viisi vuotta ja kaikki ovat tyytyväisiä.

Arki laittaa etsimään itselle sopivia ratkaisuja

Olen usein tilanteessa, kun asiakkaani arki on raskasta: lapset oireilevat, valvottavat, parisuhde on jossakin arjen alla. Ero ei kuitenkaan tunnu myöskään olevan ratkaisu. Lähdemme hatkemaan keinoja ja ratkaisuja tietenkin siihen arjen toimivuuteen ensin. Joskus tilanne on niin pitkällä, että molemmat tai toinen vanhemmista on jo niin loppu, ettei voimia ole asioiden selvittelyyn. Valitettavan usein perheet odottavat apua liian pitkään. Apua ei joko saada ajoissa tai sitä ei haeta ajoissa, harmi! Joissakin tilanteessa olen ohjannut väsynyttä vanhempaa lähtemään hetkeksi mökille, omien vanhempien, sukulaisen tai ystävän luo. Ajatusten kasaaminen on mahdotonta, jos on täysin väsynyt ja loppu. Ohjaan myös ammattilaisen luo, jos kysessä on tilanne, jossa selvästi tarvitaan muitakin ammattilaisia yhteistyöhön mukaan.

Usein tämä auttaa, kun saa vähän happea tilanteeseen. Tämä edellyttää tietenkin toiselta vanhemmalta vetovastuuta kotona. Tarkoitus on, että myös toinen vanhemmista pääsee sitten ottamaan happea, kun toinen palaa. Tämän jälkeen on voimia eri tavalla aloittaa perhevalmennus.

Toivoisin, että vanhemmat mahdollistaisivat toisilleen näitä omia hengähdystaukoja, koska se palvelee koko perhettä! Parisuhde saa uutta puhtia, kun molemmat saavat välillä huilata arjesta.

Onko kahdessa kodissa asuminen hyvä ratkaisu?

Mietin tätä kahdessa kodissa asumista. Olen huomannut, että se on paras mahdollinen ratkaisu silloin, kun kaikki on tehty sen toimivan hyvinvoivan perhe-elämän eteen ja se ei toteudu.Molemmat haluavat kuitenkin jatkaa parisuhteessa. Lapset saavat asua yhdessä kodissa ja perhettä hoidetaan kuitenkin yhdessä. Tai, jos kyseessä on uusperhe, jossa yhteisiä biologisia lapsia ei ole ja lasten biologinen toinen vanhempi hoitaa velvollisuutensa kasvatuksessa niin aikaa vietetään sitten yhdessä, kun lapset ovat poissa ja mahdollisesti muulloinkin, kun lapset ovat kotona.

Oma tapa elää ja olla

Huomaan, että alkaa olla paljon erilaisia perheitä ja tapoja toteuttaa perhe-elämää. Jokaisella perheellä on se oma tapa elää ja olla.Koulutuksessani korostettiin juurikin tuota, että tänä päivänä on paljon erilaisia perheitä ja jokaisen perheen kulttuuria kunnioitetaan. Mietin myöskin eri asiantuntijoiden mielipidettä näihin ratkaisuihin. Varmaan niitä on monia.

Jokainen on kuitenkin itse oman parisuhteensa ja perheensä asiantuntija. Ammattilaiset voivat auttaa ja ohjata perhettä, mutta jokainen kuitenkin itse tietää mikä on juuri oman perheen tapa olla ja elää. Miettikää rohkeasti eri vaihtoehtoja selviytyä lapsiperheen arjesta, jos voimat ja keinot alkavat loppua! Hoitakaa parisuhdetta eri keinoin, jotka sopivat juuri teille. Hakekaa apua ja ohjausta ajoissa niin vältytään äärikeinoilta. Hoitakaa perheitänne.

-Heidi

 

Heidi Hammarberg on Ratkaisukeskeinen perhevalmentaja, joka tarjoaa palveluitaan www.perheilona.fi yrityksensä kautta. Heidi toimii Vaasan seudulla sekä Pk-seudulla.